Perintöverosuunnittelun muistilista

Perintöverosuunnittelu tarjoaa hyvät mahdollisuudet vaikuttaa aktiivisesti siihen, miten oma varallisuus jakautuu. Ammattilaisen kanssa tehdyn perintöverosuunnittelun avulla pystytään vaikuttamaan merkittävästi syntyviin veroseuraamuksiin.

 1. Miten sinä tahdot oman perintösi jakautuvan?
  Tärkeintä on sisäistää yleisellä tasolla, kenelle toivoisi ja haluaisi oman perintönsä aikanaan jakautuvan. Tietoisuus siitä, keitä läheisiä haluaa muistaa, vie perintöverosuunnittelua ensimmäisen askeleen eteenpäin. Sinun ei tarvitse tietää keinoja varallisuutesi kanavointiin – siinä auttaa ammattilainen.
 2. Yhteydenotto ammattilaiseen
  Sen jälkeen, kun on pohtinut oman perintönsä jakautumista eri henkilöille, on aika ottaa yhteyttä perintöoikeudellisiin asioihin perehtyneeseen asianajajaan. Jo ensitapaamisessa asiantuntija osaa neuvoa ja suositella erilaisia ratkaisuja tahtosi toteuttamiseksi. Ensi tapaamisessa on luontevaa käydä läpi myös ajantasaiset perintö- ja lahjaverotaulukot (perintöverolaskuri sekä lahjaverolaskuri)
 3. Perintöverosuunnittelun vaihtoehdot
  Asiantuntijan avustuksella voidaan pohtia, olisiko sinun tapauksessasi toimivinta esimerkiksi laatia riittävän kattava testamentti, jolla varallisuutta kanavoidaan joko yleistestamentin tai ns. legaattimääräysten avulla halutuille tahoille. Pohdittavaksi kannattaa ottaa myös erilaiset sijoitusvakuutukset, joiden avulla varallisuutta saadaan kanavoitua tehokkaasti kuolinpesän ulkopuolelle. Asiantuntijan kanssa voidaan päätyä myös siihen ratkaisuun, että varallisuutta kanavoidaan jo elinaikana eteenpäin lahjoituksilla. Aina on lisäksi suositeltavaa tehdä edunvalvontavaltuutus.
 4. Perintöverosuunnittelun aloittaminen hyvissä ajoin
  Perintöverosuunnittelu kannatta aloittaa riittävän aikaisin. Hyvissä ajoin aloitetulla huolellisella suunnittelulla saavutetaan yleensä varmimmin haluttu lopputulos. Mitä pidemmällä aikavälillä suunnitelmaa tehdään, sen laajemmin erilaiset vaihtoehdot ovat käytettävissä. Lisäksi on tehokasta käyttää kaikkia perintöverosuunnittelun välineitä monipuolisesti.

Kirjoittaja

Elisa Ilmoniemi

Osakas, asianajaja, varatuomari, oikeustieteen maisteri
+358 50 351 7081 Tutustu minuun