Lapsioikeus
Miten lapsen huolto määräytyy ja mitä yhteishuolto tarkoittaa?
Laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta (8.4.1983/361) annetaan määräykset lapsen huollon, asumisen ja tapaamisten järjestämisestä. Määräävä periaate laissa on lapsen edun toteutuminen.
Avioliitossa syntynyt lapsi on vanhempiensa yhteishuollossa. Hyvin usein myös avopuolisot sopivat lastenvalvojan luona siitä, että lapsi on vanhempiensa yhteishuollossa. Lapsen huoltajalla on oikeus päättää kaikista lasta koskevista asioista.
Vanhempien parisuhteen päätyttyä lapsen huoltomuoto ei pääsääntöisesti muutu, jolleivat vanhemmat itse erikseen muuta sovi. Valtaosa lapsista jää vanhempiensa eron jälkeenkin yhteishuoltoon.
Yhteishuolto tarkoittaa, että vanhempien tulee pystyä yhteisymmärryksessä päättämään lasta koskevista asioista – näin siitäkin huolimatta, että vanhempien parisuhde on päättynyt.
Mikäli vanhemmat eivät kykene toimimaan yhteishuoltajina, on mahdollista, että lapsen huolto sovitaan tai määrätään yksin toisella vanhemmalle. Tällöin yksinhuoltajana oleva vanhempi päättää käytännössä kaikista lapsen asioista yksin.
Lapsen asuminen ja tapaaminen
Lapsella on oikeus pitää yhteyttä siihen vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Tapaamisten laajuus on vanhempien päätettävissä oleva asia, mutta tapaamisten laajuudessakin tulee ottaa huomioon lapsen ikä ja kehitystaso.
Aiemmin varsin tavanomaisen, niin sanotun joka toisen viikonlopun tapaamisrytmin käyttö on hiljalleen vähentynyt tapaamislaajuuden ollessa enemmänkin kasvamaan päin. Oikeuskäytännössä tunnetaan myös niin sanotun vuoroviikko- (tai vuoroasumisen) periaatteella toimivat tapaamiset, jolloin lapsi viettää aina viikon kerrallaan toisen vanhempansa luona.
Miksi sopimus on vahvistutettava lastenvalvojalla?
Miten toimitaan mahdollisessa riitatilanteessa?
Miten lapsen elatus määräytyy?
Laskelman pohjan muodostaa lapsen elatuksen tarve, jonka suuruuteen vaikuttavat mm. lapsen iän mukainen peruselatuksen tarve, lapsen osuus lähivanhemman asumiskuluista ja mahdolliset muut erityiset kulut, kuten opintokulut. Menoista vähennetään lapsilisän määrä. Vanhemmat vastaavat tästä lapsen elatuksen tarpeesta suhteellisesti omien elatuskykyjensä mukaisissa suhteissa.